Vollsjömordet

Länsstyrelsen pressar Sjöbo kommun

Länsstyrelsen sätter press på Sjöbo kommun. Nu måste kommunen förklara varför 15-åringen från Vollsjö som misstänks för mord på sin syster inte omhändertogs.

Tidigare rapportering:


Sedan slutet av september har länsstyrelsen granskat Sjöbo kommun. 15-åringen väntar nu på sin dom för mordet på systern i början av augusti. Trots sin ungdom satt han på häktet i Malmö i tre månader medan polisutredningen pågick. 

Att så unga personer som misstänks för brott sitter på häkte under lång tid är ovanligt. De två tonåringar som tidigare år fälldes för mordet på en 16-årig flicka i Stureby omhändertogs till exempel snabbt enligt lagen om vård av unga, LVU och kunde då släppas ur häktet under utredningen. Nu vill länsstyrelsen veta varför Sjöbo kommun inte kunde erbjuda något alternativ till häktet. 

Dessutom vill man veta varför socialtjänsten bara var med en gång när 15-åringen förhördes av polisen, trots att lagen säger att socialtjänsten ska vara med vid sådana tillfällen. Till exempel fanns ingen socialsekreterare med vid det förhör då pojken delgavs misstanke om mord. 

I granskningen ingår också hur kommunen behandlat ett av 15-åringens syskon som på eget bevåg flyttat tillbaka till sitt gamla familjehem, utan kommunens stöd. Eftersom Sjöbo kommun inte velat göra något omhändertagande enligt LVU i det fallet betyder det att det nu är familjehemsföräldrarna som står för alla kostnader. Kommunens beslut har överklagats till länsrätten som kan ändra det, men även länsstyrelsen kräver svar på varför Sjöbo kommun har agerat som man har gjort.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Fakta: Vollsjömordet

Kvällen den 3 augusti hittas den 19-åriga kvinnan död på familjens gård i Vollsjö. Kroppen låg gömd under bråte i ett förrådsutrymme.

Kvinnan har blivit skjuten två gånger i huvudet och troligtvis är mordvapnet ett salongsgevär som förvarades på gården i ett vapenskåp.

Kvinnans 15-åriga bror greps tidigt. Bevisningen mot honom är bland annat hans förmåga att hantera vapen och att han kände till var ett blodigt bylte kläder och örngott fanns gömt. Den döda kvinnan ska också ha varit rädd för sin lillebror.

Tingsrätten anser att övertygande bevisning föreligger om att 15-åringen är skyldig till mord. Rätten har beslutat att pojken ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Först efter undersökningen kommer tingsrätten besluta vilket straff pojken ska få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista