Ängelholm

Beslut om privat ryggortopedi dröjer

Det blir inget beslut i dag om vilket privat företag som får ta över ryggortopedin på Ängelholms sjukhus. Länsrätten har stoppat upphandlingen, efter att ett vårdföretag överklagat.

Den första februari är tanken att privata entreprenörer ska ta över både ögonsjukvården och ryggortopedin vid Ängelholms sjukhus. Men tiden kan bli knapp, i alla fall för ryggortopedin efter att länsrätten sagt att Region Skåne tills vidare inte får teckna något avtal.

Uppdraget handlar om att ta emot drygt 2000 läkarbesök och göra 400 ryggoperationer årligen. Det privata vårdföretaget Proxima Intressenter har överklagat den pågående upphandlingen, eftersom man anser att regionen helt ändrat förutsättningarna. Från början krävde Region Skåne att företaget som tog över skulle hyra två operationssalar med personal, men det ändrades senare till en operationssal. Enligt företaget minskade då kostnaderna med runt tio miljoner kronor.

Med de ursprungliga kraven ansåg inte Proxima att det gick att få ekonomi i verksamheten och lade heller inget anbud. Region Skåne å sin sida menar att de förändrade förutsättningarna har annonserats ut, och att alla bolag haft ny chans att lägga anbud.

Egentligen skulle avtalsutskottet i Region Skåne kunna fatta beslut om vem som tilldelas upphandlingen, bara man inte tecknar avtal. Men Liliana Lindström (M), ordförande i avtalsutskottet, säger att man skjuter upp beslutet tills att länsrätten är färdig med sin utredning. Däremot kommer man i dag att besluta om vem som tar över ögonsjukvården i Ängelholm.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista