Malmö

Bengt Hall blir ny vd på Malmöoperan

Malmö opera- och musikteaters nya vd blir Bengt Hall, som redan vikarierar på posten. Det beslutade operans på fredagen. Förordnandet löper till den sista juni 2013.

Därmed gör han helt om. När han tillträdde som vikarierande chef för operan, så sa han att han inte var intresserad av förlängning.

– Det är av rent egoistiska skäl. När du går ner till scenen så får man en jättekick, och det får man bara i de här husen, säger Bengt Hall.

Bengt Hall lämnar nu sitt ordinarie jobb som kulturchef i Malmö. Han har tidigare varit vd för Kungliga operan i Stockholm, rektor för musikhögskolan i Malmö och chef för Rikskonserter.

Bengt Hall blir både vd och konstnärligt ansvarig. Han säger själv att han på något sätt kommer skaffa sig stöd på den konstnärlige sidan. I vilken form vet han ännu inte.

Teatern ska spela opera, operett och musikal, säger han och på stora scenen ska antalet uppsättningar på sikt öka från dagens sex till nio i framtiden. Antalet föreställningar vill han öka från 100 till runt 150 per år, och detta trots att teatern idag har extraanslag som sannolikt försvinner till 2011 .

Bengt Hall har en gång tidigare varit chef för just den här teatern. Det var i början på 90-talet när den fortfarande hette Malmö stadsteater. Från den tiden är han mest känd för att ha sparkat 40 anställda. Men det tror han inte ska behövas nu.

– Här finns en grundfinansiering som kan få huset att lyfta, säger Bengt Hall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista