Malmö

Ting flyttar in på Moderna museet

I helgen flyttar de ting som ska inviga Moderna museets filial i Malmö in. Den 26 december öppnar museet för allmänheten.

I fredags fick Moderna museet ta emot nycklarna från byggbolaget till den nya filialen i Malmö. Och inflyttningen började på en gång. Redan i lördags morse anlände de första lastbilarna med konsten till utställningar som ska inviga museet.

Välpacketerade lådor, med "fragile" tryckt på utsidorna lyftes in med största försiktighet.

Det är tre utställningar som ska inviga Malmöfilialen. Det handlar om verk av Luc Tuymans och Astrid Svangren. Den tredje utställningen innehåller konst från Moderna museets samling med fokus på 60-talet.

När konsten har kommit in i huset ska den först acklimatiseras i ett dygn. Sen är det bråttom. På fredag är det pressvisning. På mindre än en vecka ska man hänga alla utställningarna.

- Vi har 25 till 30 man här under hela veckan. Det gäller att planera väl.

Vet ni redan var allt ska hänga?

- Ja, ungefär. Men när verken möter varandra kan det bli vissa förändringar, säger Magnus Jensner, chef för Malmöfilialen.

Moderna Museets Malmöfilial öppnar för allmänheten den 26 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista