Höganäs

Grundvattnet förgiftat i Höganäs

I Höganäs har kommunen hittat höga halter av giftiga fenoxisyror i grundvattnet. Var gifterna kommer ifrån är okänt.

Det är i en av kommunens egna vattenborror från 1970-talet, som man har funnit fenoxisyrorna. Halterna av gifterna överstiger det hygieniska gränsvärdet 25 gånger.

Miljökontoret har nu underrättat politikerna i miljönämnden. En lantbrukare upptäckte redan för två år sedan att vattnet luktade fenoxisyror i samband med att han ville utnyttja vattnet i borran. Han ringde miljökontoret, som lät ta prover, och då upptäcktes både fenoxisyror och det närbesläktade ogräsmedlet MCPA i mycket höga halter.

Vattenborran ligger i Smedstorp vid Brunnby, och fyndet gjordes på åtta meters djup i grundvattnet där det inte ska finnas några gifter alls.

Efter det har miljökontoret låtit ta prover på dricksvattenbrunnar på gårdar intill, men man har inte funnit något anmärkningsvärt.

Miljöchefen i Höganäs, Richard Åkesson, säger till Sveriges Radio Malmöhus, att han inte vet hur orolig man ska vara för giftfyndet, eftersom man inte vet vilka mängder som finns i marken och inte heller varifrån giftet sprids.

Ungefär sexhundra meter från borran finns en före detta soptipp i ett nedlagt grustag, som nu ska undersökas om de senaste proverna visar på ett samband.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista