Moskén och Ögårdsskolan. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Islamic Centers styrelse kan avsättas

Länsstyrelsens tålamod med Islamic Center i Malmö börjar tryta. Om inte revisionsberättelsen för 2007 kommer in på tisdag, kräver länsstyrelsen in vite. Nästa steg är att styrelsen avsätts.

Tidigare rapportering:

Islamic Center har varit sena med sina årsredovisningar i flera år. Nu i höst dömdes ordföranden Bejzat Becirov för bokföringsbrott. Senast på tisdag måste länsstyrelsen ha fått revisionsberättelsen för 2007, annars måste de tre i styrelsen betala vite på 10 000  kronor var. Sker ingen bättring då, kommer länsstyrelsen begära att styrelsen avsätts. 

– Då kan det bli aktuellt att vi begär att styrelseledamöterna entledigas, säger Eva Johansson, jurist på länsstyrelsen. 

En sådan begäran skickas i så fall till tingsrätten. Skulle styrelsen avsättas, blir det sedan länsstyrelsens ansvar att se till att stiftelsen Islamic Center får en fungerande styrelse. Men enligt ordföranden Bejzat Becirov är revisionsberättelsen på väg. 

– Den är färdig i början av nästa vecka. Det har den varit länge. Jag trodde att den var skickad, men det var inte gjort, säger Bejzat Becirov. 

Förra hösten, när Islamic Center inte klarade att betala sina banklån, tog den libyska organisationen World Islamic Call Society över ägandet av moskén. Islamic Center har i många år haft förbindelser med organisationen som också bekostade tomtköpet i början av 80-talet när moskén byggdes. 

Om länsstyrelsen skulle verkställa hotet att avsätta stiftelsens styrelse skulle det inte betyda något. Stiftelsen Islamic Center äger inte längre fastigheten, verksamheten drivs av församlingen som är en ideell förening. Bejzat Becirov kommer att vara i verksamheten, med generalfullmakt från den libyska organisationen.

– Jag är kvar. Församlingen är kvar. Verksamheten blir bättre och bättre och jag slipper mardrömmarna med banker och skulder. Så länge jag lever, är jag kvar, säger Bejzat Becirov. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista