malmö

Sturup parkeringsplats för klimatplan

Malmös flygplats Sturup kommer att användas som parkeringsplats för statsplan under COP 15 mötet. När alla stats- och regeringschefer anländer till Köpenhamn för klimattoppmötet i slutet av veckan, räcker inte Kastrup till. Flera av planen måste parkeras på Sturup.

– Köpenhamns kapacitet för att parkera plan räcker inte till när det kommer så många plans som det gör nu, så därför använder man sig bland annat av Malmö, säger Fredrik Carlsson, rangeringschef på flygplatsen.

Klimattoppmötet i Köpenhamn börjar närma sig klimax. Över hundra stats- och regeringschefer beräknas komma till mötet på Bella Center under slutet av veckan och det innebär att kapaciteten på Kastrup inte räcker till. Alla dignitärer kommer att landa på Köpenhamns flygplast, men sedan flygs vissa av planen tomma över till andra flygplatser och bland annat alltså till Sturup.

– Det är både chartrade- , privat- och statsplan i olika storlekar som kommer, säger Fredrik Carlsson.

Som mest kommer cirka för åtta flygplan övernatta på Sturup. Flygplatsen ansvarar för att planen parkeras och sedan är det handlingagenter som tar hand om markservicen.

De flesta plan kommer under onsdagen eller torsdagen och åker igen på fredag. Men det gästande planen kommer inte att störa den ordinarie trafiken.

– I och med att vi bara tar emot åtta plan så ska inte det ha någon påverkan, säger Fredrik Carlsson.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista