Skåne

Här finns dina borttappade nycklar

Många fler lämnar in än hämtar ut nycklar. Nästan femtusen nyckelknippor lämnas varje år till polisen i Helsingborg och Malmö. Men polisen måste förstöra mer än hälften av dem – ingen saknar de borttappade nycklarna.

– Normalt får vi i Malmö in 300 nyckelknippor varje vecka. Hälften är märkta med en bricka från något företag som vi skickar direkt till, säger Christer Rindmo, chef för den allmänna enheten hos polisen i Malmö.

När man slår samman siffrorna för upphittade nycklar i Malmö, Helsingborg och Lund kommer man upp i hisnande 5000 nyckelknippor.

Kristianstadsborna har ordning på sina nycklar. I varje fall enligt hittegodsavdelningen. Där uppger man att man knappt får in 20 nyckelknippor i månaden.

Hos polisen i Malmö kommer det in ungefär fem personer varje dag för att titta efter sina nycklar i nyckelrummet. Att det är så få förvånar Christer Rindmo.

– Det är ju konstigt att man inte gör större ansträngningar för att få tillbaka nycklarna, men många väljer nog att byta lås när någon i familjen blir av med nycklarna.

Många av nycklarna i nyckelrummet hänger väldigt anonymt utan beskrivning om var de hittats. Vilket gör det svårt att spåra nycklarna, även om det skulle finnas en förlustanmälan. Men på några står det både tid och plats de är hittade på.

– Här har vi exempelvis en husnyckel som är hittat vid drömmarnas hus i Rosengård den 18 oktober klockan halv sex. Känner du igen den så har vi den här, avslutar Christer Rindmo.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se