Skåne

Naturbuss på kurs mot nya mål

Efter en motig start ska natur- och kulturbussen i Skåne rulla igång ordentligt nästa år. I dag var det premiärtur för en utvidgad busslinje till Stensoffa vid Krankesjön utanför Lund.

– Just hit kommer man på vardagar, så att skolklasser lättare ska komma ut i naturen. Sedan ska man kunna ta sig till Alnarpsparken på helgerna, säger Sofie Norrby, projektledare i Region Skåne för natur- och kulturbussen.

När naturbussprojektet startade om på nytt i samarbete med Skånetrafiken var det flera kommuner som tyckte att resmålen blev för få. Lunds kommun höll inne sina pengar, och andra kommuner följde efter. Men nu är de med inför nästa år igen.

– Kommunerna är med på banan igen. Det har varit ett tufft år för projektet, men nästa år kör vi igång på riktigt, säger Sofie Norrby.

Genom projektet har man förlängt befintliga busslinjer till Stensoffa på Revingefältet och Häckeberga naturreservat, och nästa år ska det också gå buss till Alnarp på helgerna. Fler förlängda bussturer planeras - bland annat till resmål på Österlen. För närvarande är Malmö, Lund, Lomma och Höör med, men flera kommuner är intresserade.

Med på premiärturen till Stensoffa i dag var eleven Ahmed Hassanfaleh och läraren Björn Gustafsson från Kunskapscentrum i Malmö.

– Det är fint med träd, men mest på sommaren, tycker jag, säger Ahmed Hassanfaleh.

– Många elever åker inte ut i skogen privat, och därför vill vi ge dem det - att det ska bli naturligt för dem att känna på något annat än stadsdjungeln, säger läraren Björn Gustafsson.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista