1 av 2
2 av 2
Torbjörn Wiik och Viktor Kindgren jobbar på det nya boendet. Foto: Madeleine Fritsch/SR
Malmö

Allt fler boenden för flyktingbarn

Nu öppnar allt fler transitboenden för ensamkommande flyktingbarn. I dag finns sammanlagt 11 stycken i Skåne och ett av de allra senaste ligger i Malmö. Sedan två veckor tillbaka har 20 unga pojkar flyttat in i ett före detta äldreboende i Rosengård.

– Här håller vi på att skapa ett sällakapsrum till killarna, berättar Torbjörn Wiik, platschef.

Tillsammans med den övriga personalen och pojkarna på boendet skruvar han ihop bord och stolar i ett av de gemensamma rummen. Sammanlagt kommer här att finnas plats för 30 barn när allt står klart. Hittills finns fyra nationaliteter representerade, det är pojkar från Somalia, Afghanistan, Libyen och Syrien.

I dag finns 214 ensamkommande flyktingbarn i Skåne. De är placerade i transitboenden i Malmö, Trelleborg, Svalöv, Svedala, Vellinge och Trelleborg. Sammanlagt är det 11 transitboenden varav sex drivs i privat regi.

Här är det meningen att barnen bara ska mellanlanda, men verkligheten ser annorlunda ut, berättar Ercan Sahin som är verksamhetschef.

– Egentligen ska de stanna här några veckor och sen placeras i sin hemkommun. Men det har inte fungerat, det har inte funnits några platser. Tidigare har de fått vänta upp till ett år men nu går det lite lättare så idag hoppas jag det tar tre till sex månader.

Utanför fönstret singlar snöflingor ner, men pojkarna ska ändå ut för att spela fotboll.

– Det gäller att hålla dem sysselsatta för att hålla humöret uppe och skingra tankarna. De flesta av de här pojkarna har aldrig varit hemifrån tidigare, och det kan vara ganska svårt, berättar Torbjörn Wiik.

– Många längtar hem. Då har vi en betaltelefon de kan ringa från, men sen är det de som inte har några släktingar. De riktigt ensamma är det synd om.

Madeleine Fritsch
madeleine.fritsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista