André Hounsounou lär unga söka jobb. Foto: David Rasmusson/SR.
Malmö

Jobbsökarkurs förebygger bråk

Ett år efter kravallerna på Herrgården har Malmö kommuns satsningar på att förebygga skadegörelse och stenkastning kommit igång. Bland har det öppnats mötesplatser för äldre ungdomar där de kan lära sig söka jobb.

– Vi hjälper till att skapa bra CV, och vi lär framförallt ut hur man gör när man söker jobb. Vi visar vilka vägar man kan ta, vilka kanaler man kan använda sig av och hur man beter sig vid en anställningsintervju, berättar André Hounsounou, ungdomskommunikatör. 

Ett år har nu gått sedan stenar och hemmagjorda bomber ven genom luften i området Herrgården. Stängningen av en källarmoské ledde till kravaller strax innan jul och även under våren förekom det oroligheter med anlagda bränder och stenkastning mot polis och räddningstjänst. För att förebygga problemen beslutade kommunstyrelsen i somras att ge 9,2 miljoner kronor extra till stadsdelen Rosengård. Det är de pengarna som nu börjat användas. 

Två mötesplatser för äldre ungdomar har startats. Socionomer som både samarbetar med polisen och med skolan har anställts och ett särskilt informationscenter med flerspråkig personal har öppnats på Herrgården, om än i tillfälliga lokaler. Men kommunstyrelsens extramiljoner räcker bara till och med 2011, så redan nu tittar man inom stadsdelsförvaltningen på hur man ska kunna behålla de verksamheter man tycker är bra även när pengarna är slut. 

– Jag tror att det värsta jag vet är att få projektmedel och sedan när projekttiden är över sitter man och säger "jaha, det här var ju bra, men nu är pengarna slut". Det sista människorna här behöver är kortvariga projekt, säger Inger Leite, chef för individ- och familjeomsorgen i Rosengård. 

Så det gäller att bibehålla de här satsningarna? 

– Ja, nu säger jag inte att alla kommer visa sig så lyckade att man måste göra det, men vi måste analysera hela tiden så vi vet att vi exempelvis kan fortsätta med de mer generella insatserna, säger Inger Leite.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista