Helsingborg

Sjuksköterskorna skriver på ratat avtal

Vårdförbundet kovänder och skriver på det lokala avtal med Region Skåne som medlemmarna vid Helsinborgs lasarett sa nej till i en omröstning.

Läs också:

Pia Arndorff som är ordförande i Vårdförbundet Skåne säger att man inte hade något val eftersom Region Skåne inte ville fortsätta förhandla. 

– Vi hade hoppats att vi skulle kunna lösa det här på ett annat sätt, säger Pia Arndorff.

– Som läget var gjorde jag bedömningen att det kommer vi inte att göra. 

Pia Arndorff säger att det var bättre att säkra upp värdena som trots allt fanns i avtalsförslaget. Det handlade om förkortad arbetstid, ekonomiska ersättningar och vissa regler som arbetsgivaren måste hålla sig inom när de lägger schema. 

I våras sa Region Skåne upp det lokala avtal som funnits vid Helsingborgs lasarett sedan 2001 för att spara pengar. Avtalet reglerade bland annat arbetstiden för nattpersonalen. Efter segslitna förhandlingar enades Vårdförbundet och regionen i november om ett förslag till nytt lokalt avtal. Det var sämre än det uppsagda men bättre än det centrala avtal som skulle börja gälla om det inte blev något nytt lokalt avtal. Men när Vårdförbundets medlemmar sedan fick rösta om det nya förslaget sa de nej. Då ville vårdförbundet ha nya förhandlingar. Men Region Skåne vägrade att återvända till förhandlingsbordet. Vid ett medlemsmöte i går kväll tvingades Pia Arndorff meddela sina medlemmar att hon inte sett någon annan utväg till sist än att skriva på det avtal medlemmarna sagt nej till. 

– Det finns ju en ilska och en frustration och en besvikelse, säger hon. Den känner vi ju alla. Men samtidigt kunde jag inte se att det fanns mycket val i nuläget än att teckna avtalet.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista