Hörby

Nya provborrningsbesked väntas i dag

I dag, fredag, kommer besked från länsstyrelsen om Shell får provborra efter naturgas i Oderup utanför Hörby. Hittills har bolaget fått ja till att borra utanför Sjöbo, men där har borrandet stannat av.

För en månad sedan sa länsstyrelsen i Skåne ja till att låta Shell provborra i Ry utanför Sjöbo, och redan efter några dagar var arbetet igång. Men nu har borrarna tystnat, vilket oroar de boende i närheten i nätverket "Heaven or Shell". De undrar om något gått fel och kan vara farligt för naturen och boende i närheten.

– Allt går enligt planerna. Vi håller på att byta utrustning. Därför borrar vi inte just nu, säger Martin von Arronet, informationschef på Shell.

Sakta men säkert borrar bolaget sig ner till alunskiffret för att ta upp en bit av det. Det ska sedan analyseras för att ge svar på om det finns någon naturgas i området. Finns det naturgas måste Shell lämna in ytterligare en ansökan för att få tillstånd att ta upp gasen.

Shell har begärt att få provborra på tre olika ställen i Skåne. Utanför Sjöbo borrar bolaget redan. Och i dag, fredag, kommer besked om länsstyrelsen godkänner provborrningar i Oderup utanför Hörby eller inte. Länsstyrelsen jobbar också med en ansökan om Shells önskan att få borra utanför Tomelilla.

– Vi har goda förhoppningar då det gäller provborrningar utanför Hörby, säger Martin von Arronet.

Men det arbetet kan inte starta med en gång, om det nu skulle bli ett ja. Den utrustning som nu används vid provborrningarna i Ry ska användas utanför Hörby också. Shell tror att borrningarna i Ry är klara någon gång i januari.

Johanna Hellström
johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista