Helsingborg

Tidig fyrverkeriförsäljning kritiseras

Företrädare för fyrverkeribranschen tar avstånd från att en återförsäljare i Helsingborg inte följer policyn att inte sälja nyårsfyrverkerier före den 27 december. Det har lett till att ungdomar skjutit raketer på poliser och inne på en skola.

Patrik Jansson, säkerhetschef på Swea Fireworks i Ängelholm, tycker det är ansvarslöst att sälja nyårsfyrverkerier redan nu.

– Det gör till slut att opinionen och myndigheter kanske börjar förbjuda vissa produkter, och det är inte det som är meningen, säger han.

Patrik Jansson säger att fyrverkeribranschen drabbats av negativ publicitet just på grund av att nyårsfyrverkerier använts på fel sätt. Därför har man under flera år arbetat med att ta fram en policy för att förbättra ryktet.

Förutom att inte sälja före den 27 december innehåller den också en uppmaning att bara skjuta upp raketerna mellan klockan sex på kvällen och två på natten på nyårsafton. Men även om de flesta återförsäljarna är med på tåget går det inte att tvinga någon.

– Varje återförsäljare kan göra som han vill, men vi kan ha en policy och tycka och tänka för att få en positivare ton för fyrverkeriskjutandet i Sverige, säger Patrik Jansson.

Branschen har nu inlett diskussioner med den återförsäljare som redan börjat sälja fyrverkerier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista