Hörby

Shell får borra gas i Oderup

Länsstyrelsen har i dag sagt ja till provborrning efter naturgas i Oderup i Hörby kommun. Där med upphäver länsstyrelsen miljönämnden i Hörby tidigare beslut där man förbjöd provborrningarna.

– Vi hade det lite på känn att det kunde bli ett beslut som gick emot miljönämndens eftersom Länsstyrelsen tidigare har fattat beslut i den riktningen i Sjöbo, säger Ida Persson, miljöchef i Hörbykommun.

Miljönämnden i Hörby kommun förbjöd Shell att provborra i Oderup i slutet av september och hänvisade till de närboendes psykiska oro.

Länsstyrelsen upphäver miljönämndens beslut och ger Shell rätt att provborra. Länsstyrelsen anser inte att de närboendes oro är ett skäl nog för att förbjuda borrningen.

Men enligt dagens beslut måste Shell vidta flera försiktighetsåtgärder.

När provborrningen i Oderup kommer i gång är inte klart, först ska Shell göra klart provborrningen i Ry, Sjöbo kommun för att kunna använda samma utrustning i Oderup. Shell vill även provborra i närheten av Tomelilla, beslut i den frågan förväntas komma under januari.

 Troligtvis kommer miljönämnden att överklaga Länsstyrelsens beslut till Miljödomstolen.

 – Jag har inte pratat med miljönämndens ordförande efter att beslutet kom. Men vi har diskuterat saken tidigare och jag tror att nämnden kommer att överklaga, säger miljöchefen Ida Persson.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista