Skåne

Kortare kö ger miljoner i bonus

Region Skåne klarade att kapa vårdköerna och får nu över 136 miljoner kronor i belöning för man kortat vårdköerna.

Som en morot för att få fler landsting att leva upp till vårdgarantin, lanserade regeringen den så kallade kömiljarden.

 – Vi är inte nöjda, men vi har uppfyllt alla krav som ställts på oss 2009, säger Henrik Hammar (M) är ordförande för Region Skånes Hälso- och sjukvårdsnämnd

Landsting som lyckades ge minst 80 procent av patienterna specialistvård inom 90 dagar och som kunde erbjuda behandling efter högst 90 dagar efter besöket har fått dela på miljarden.

Socialminister Göran Hägglund (KD) presenterade resultatet under torsdagen. Det visade det sig att alla svenska landsting nådde upp till åtminstone ett av kraven.

 – Vi ser anmärkningsvärda förbättringar i varje enskilt landsting och det leder till att människor inte behöver vänta så länge på vården som man gjort tidigare.

 Nästa år höjs kraven för att få del av pengarna. I bland annat Skåne har man använt sig av ett system där en stor del av patienterna står i så kallad frivillig vårdkö. Patienterna i den kön har inte räknats med i den statistik som använts som underlag för kömiljarden. Men det kommer man alltså göra nästa år.

 – Det innebär att det blir tuffare för oss, men samtidigt är det ju ingen som är nöjd med att patienter står frivilligt och väntar. Vi vill ju att medborgarna ska få sin vård så snabbt som möjligt.

 Om de nya reglerna gällt idag, hade ni klarat er då?

 – Vi har ju jobbat utifrån 2009 års regler och lagt upp arbetet efter det. Vi hade kanske inte klarat oss, eller vi hade rättare sagt fått jobba på ett lite annorlunda sätt.David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista