Skåne

Is på Ringsjön frös vattenleveranser

Sydvatten har haft stora problem med dricksvattenleveranserna från Ringsjön till nordvästra Skåne sedan natten till lördagen på grund av att sjön frusit igen. De akuta problemen lär nu lösta.

När Ringsjön frös och isen lade sig så frös det också i intagsledningarna till Ringsjöverket. Det innebar att nästan inget vatten kom in i verket överhuvudtaget.

Ledningarna ligger flera hundra meter ut i sjön och har varit svåra att nå. Men med hjälp av dykare från räddningstjänsten har Sydvatten lyckats rensa intagsledningarna så att det kommer mer vatten till Ringsjöverket igen.

Sydvatten har också kopplat om vattenförsörjningen så att allt vatten till Lund tas från Vombverket. Dessutom har leveranserna till Helsingborg och Höganäs stängts av eftersom den reservoar som finns i Örbyfältet i Helsingborg räcker i flera dygn.

Sydvatten vd Jörgen Johansson säger att de åtgärder man gjort varit lyckade och att de akuta problemen är över. Sydvatten har också höjt beredskapen för att upptäcka eventuella nya problem snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista