Skåne

Bolmentunneln ännu inte riksintresse

Trots att det snart gått tre år sen länsstyrelserna i Skåne och Kronobergs län begärde att Naturvårdsverket skulle klassa Bolmentunneln som riksintresse har det inte kommit något beslut.

Tunneln som förser 14 skånska kommuner med 800 000 invånare med drickvatten har inget särskilt skydd i dag. Nu kritiserar Bolmentunnelns ägare Sydvatten den långa handläggningstiden.

Emmanuel Morfiadakis som är styrelseordförande i Sydvatten säger att vi har tusentals riksintressen i Sverige i form av kulturmiljövård, naturvård, friluftsliv yrkesfiske och så vidare. Men inte när det gäller vatten.

I dag har kommunerna där Bolmentunneln passerar ingen skyldighet att informera om de till exempel ger bygglov för någon miljöfarlig verksamhet ovanpå den, säger Emmanuel Morfiadakis. Han anser att det borde ha funnits skyddsbestämmelser för länge sen, och är alltså mycket kritisk mot att Naturvårdsverket dröjt i snart tre år med ett beslut.

Men han påpekar också att Sydvatten inte är ute efter att stoppa all bebyggelse ovanpå tunneln, utan bara sån som kan orsaka skador på grundvattnet.

– Det kan vara en bensinmack eller en kemisk industri, säger han. Men det är inte meningen att stoppa verksamheter som inte innebär att det finns risk för miljöfarliga utsläpp, säger Emmanuel Morfiadakis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista