Lund

Bakterier drabbat för tidigt födda

Barn på avdelningen för förtidigt födda vid universitetssjukhuset i Lund har ännu en gång blivit smittade av multiresistenta bakterier. Vissa har fått flytta till andra sjukhus.

På sjukhuset i Lund upptäckte man smittan genom att man varje vecka tar odlingar på alla barn.

– Det gör vi för att vi tidigare haft problem med bakterier på avdelningen som vi haft svårt att få bort härifrån, och genom ständig övervakning har vi större chans att upptäcka smittan i tid och på ett bättre sätt isolera barnen, säger Bo Selander, barnläkare på neonatalavdelningen i Lund.

Flera förtidigt födda barn har smittats av de mulitresistenta tarmbakterierna ESBL, som kommit till avdelningen via en förälder. Barnen har inte blivit sjuka, men om de skulle bli det är det svårt att behandla, eftersom antibiotika biter dåligt. På andra håll i landet finns det exempel på barn som dött.

Enligt Bo Selander är risken att barnen insjuknar förhållandevis liten, och på sikt brukar bakterierna försvinna.

På avdelningen har man nu försökt att isolera de smittade barnen. Men två av dem har man blivit tvungen att skicka till neonatalavdelningen i Växjö, eftersom de inte längre behöver intensivvård och därför måste bereda plats till nya barn.

– Den ideala situationen hade varit att behålla barnen och ha dem på ett rum tills de var redo att åka hem, men det är tyvärr en omöjlighet, säger Bo Selander.

Bristen på vårdplatser gör det svårt att isolera barnen på bästa sätt. Sjukhuset hade samma problem våren 2008 då flera barn fick blodförgiftning efter att en sårbakterie spridits. I år har avdelningen blivit lovad extra pengar från Region Skåne.

– Jag hoppas att det blir lite bättre då, men belastningen är så hög så det blir nog ingen våldsam skillnad, säger Bo Selander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".