Lund

Alltfler behöver socialbidrag

Under förra året var det alltfler Lundabor som behövde socialbidrag. Ökningen väntas fortsätta i år. Men än så länge täcker extra pengar från staten kommunens ökade kostnader.

I december behövde 930 hushåll i Lund försörjningsstöd, vilket var 200 fler än i början av förra året. Med ökningen har också kommunens kostnader för stödet stigit. Under högkonjunkturen 2007 kostade försörjningsstödet i Lunds kommun knappt 64 miljoner. Nu, när 2009 kan summeras, är siffran 79,5 miljoner kronor. Än så länge klarar kommunen det med hjälp av extra pengar från staten.

– 2010 ska vi ju klara av det. Men vi är fortsatt bekymrade när det gäller 2011 och framåt, säger Uldis Skuja, ekonomichef i Lunds kommun. 

I år får Lunds kommun 140 miljoner kronor av staten i det extra konjunkturstöd som delas ut till kommunerna. Dessutom har antalet invånare i Lund ökat, vilket ger ytterligare 35 miljoner i ökade skatteintäkter. Men 2011 minskar statsbidraget igen. Om inte konjunkturen har vänt då, blir det bekymmer. Samtidigt ser framtiden ljus ut för Lund på längre sikt, med bygget av ESS-anläggningen och Max IV. 

– Lund ska inte ha några problem på sikt, men den här finansiella krisen och lågkonjunkturen har drabbat hela världsekonomin, även den kommunala sektorn i Sverige. Vi får väl se hur snabbt vi kan krypa ur den här svackan, säger Uldis Skuja. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".