Kristina Åkesson.
Skåne

Bensköra kvinnor får sällan medicin

Få äldre kvinnor i Skåne som fått en fraktur som beror på benskörhet får medicin mot benskörheten efteråt. Det gör att kvinnorna går miste om ett effektivt skydd mot nya benbrott.

– Man har ju en kvarstående hög risk, och har man haft en fraktur vet vi att risken att få en ny är dubblerad. Behandlar man däremot med läkemedel halveras risken, säger Kristina Åkesson, professor i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Siffror från Sveriges kommuner och landstings öppna jämförelser av vården i Sverige visar att bara ungefär var femte skånsk kvinna över 55 som drabbats av en benskörhetsfraktur får läkemedelsbehandling efteråt. Enligt Kristina Åkesson är det ännu färre än så, eftersom siffrorna även innefattar kvinnor som får östrogen mot klimakteriebesvär.

Att medicinera mot benskörhet är inte dyrt. I dag finns det mediciner för 400 kronor per år. Kristina Åkesson säger att alla äldre patienter med en fraktur bör utvärderas och riskpatienter skickas på bentäthetsmätning, men hittills har ortopedin varit dålig på det.

 – Inom ortopedin har man sett som sin viktigaste uppgift att behandla själva frakturen, och det är ju extremt viktigt, men samtidigt får man inte glömma det andra, säger hon.

Andelen kvinnor i Skåne som får läkemedelsbehandling mot benskörhet är något mindre än snittet i landet. Men nu jobbar man aktivt i Skåne med att försöka få in rutiner för att hitta riskpatienterna. På ortopeden i Malmö till exempel gör man värdering av alla äldre patienter som läggs in med frakturer.

– Jag tror att det kommer generellt sett, men det har tagit lite tid och det är mycket logistik, säger Kristina Åkesson.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".