SKÅNE

Här är det billigast på musikskolan

Det är stor skillnad på avgifterna för den som vill gå på musik- eller kulturskola i Skåne. Dyrast är det i Helsingborg och Vellinge där det kostar nästa tre gånger så mycket som i Tomelilla, Kristianstad eller Bjuv.

Alla skånska kommuner fick en enkät med frågor om kulturskolan från nyheterna. 27 av 33 kommuner svarade, och det visade sig vara stor skillnad på termins- och anmälningsavgifterna.

I Helsingborg och Vellinge är det dyrast. Där kostar det 1 400 kronor per elev och termin.  Helsingborg har förvisso många olika kurslängder och priser, men det här priset gäller generellt för en termins instrumentundervisning.

Även Båstad och Kävlinge kommer upp en tusenlapp i avgift, i alla fall om man vill spela ett instrument.

För Kävlinge kommuns kulturskola har tvärtom en av de lägsta avgifterna per termin. Där kostar det 500 kronor, precis som i Bjuv, Kristianstad och Tomelilla.

Det är också stor skillnad när det gäller syskonrabatter på musik- och kulturskolorna. Många har inga syskonrabatter alls, däribland Bromölla, Kävlinge och Örkelljunga.

Annars är det vanligt med halva priset för syskon.

Justast är det i Simrishamn och Höganäs där det blir gratis för tredje respektive fjärde barnet att gå på kulturskola.

Många musik- och kulturskolor har haft samma avgifter i minst tre år. Och några har till och med sänkt avgifterna. Det gäller till exempel Kristianstad, Malmö och Simrishamn.

Abigail Sykes
abigail.sykes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista