Malmö

Gamla ting hjälper dementa minnas


På Lindängelunds vårdboende i Malmö har man tagit till en annorlunda metod för att väcka minnen hos dementa äldre.

Kläder och prylar från förr har placerats ut i små iscensatta rum och lockat många av de boende att både minnas och prata.

– Här står en gammal kökssoffa och ett litet satsbord med en barnpall, barntofflor och ett par barnglasögon, säger sköterskan Maria Jönsson när hon visar runt i lokalerna.

– Allt är gammalt och något som de äldre känner sig säkra på. Det är det de är duktiga på och det stärker deras självförtroende.

Ett telefonbord á la 60 tal med en telefon med nummerskiva, en klädhängare med plagg från 50-talet och tjocka lappade nylonstrumpor med strumpebandshållare är andra saker som finns på Lindängelund. De olika prylarna har personalen själva letat upp eller fått till skänks av boende och anhöriga.

Med hjälp av trasmattor och tavlor har man byggt upp små stationer i de annars kala korridorerna. För de boende vars närminne fungerar dåligt stärker man på det här sättet långtidsminnet och plockar fram nya tankar och samtal.

Idén fick personalen på ett seminarium om hur man kan göra livet rikare för äldre. Och speciellt på demensavdelningen har det visat sig vara mycket mer effektivt än man trodde, berättar sektionschefen Kerstin Stenberg:

– Det har blivit jättebra. Alla demensboenden borde ha det så här.

Madeleine Fritsch
madeleine.fritsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".