Miljöskandal kunde ha undvikits

Det fanns stoppsignaler som kunde ha förhindrat miljöskandalen vid Hallandsåsen, men beslutsfattarna struntade i signalerna. Det är en slutsats i en kommande doktorsavhandling om tunnelbygget.
- Ett skäl till att det gick som det gick med det gigantiska projektet är att kunskaper och fakta underordnades de politiska visionerna kring tunnelbygget, säger doktoranden Matthias Baier vid Lunds Universitet. Matthias Baier har studerat alla handlingar som ledde fram till beslutet att bygga en tunnel, och sen också till miljöskandalen och den avbrutna tunneldrivningen 1997. Han konstaterar i sin avhandling att det inte är brister i lagar och regler som gjorde att tunnelprojektet havererade. Felet har varit att beslutsfattare i kritiska situationer struntat i stoppsignalerna. - Signalerna har riskerat att stoppa projektet, och då har man tagit sig förbi de på något sätt. I höst har en Rhoca-Gilförsäljare och två skanskachefer stått inför rätta för inblandning i tunnelskandalen. Men det yttersta ansvaret lägger Matthias Baier på politikerna. - Stora infrastrukturprojekt är politiska projekt. Regeringen beslutade om att tunneln skulle byggas och det gjorde man innan ärendet var prövat enligt de lagar och regler som fanns.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista