Helsingborg

Nytt hopp för Sundsbussar

Nu tänds nytt hopp för att Sundsbussarna återuppstår mellan Helsinggorg och Helsingör sedan färjerederiet ACE-link gick i konkurs i måndags.

Det finns en realistisk chans att färjeförbindelsen med små båtar kan fortsätta, och idag finns redan Siletta, den gamla sundsbussen Pernille att tillgå, säger vd:n i det konkursade rederiet, Mogens Worre Sörensen.

Man har också terminaler och anläggningar på plats och kan lätt flytta kontoret till terminalen i Helsingörs hamn för att spara hyror.

– Våra beräkningar visar att man kan göra färjeöverfarten lönsam om det drivs i liten skala, men det krävs att gamle norska bolaget Eitzen och dess banker är beredda att satsa kapital.

Det gick ganska snabbt utför ekonomiskt med de stora nybyggda färjorna, hur mycket som saknas i konkursen är inte klart men i höstas fanns skulder på 170 miljoner kronor

Mogens Worre Sörensen hjälper just nu konkursförvaltaren med att reda upp i konkursboet, men på samma gång arbetar han i en grupp som söker kapital och båtar för ett nytt rederi.

– Vi har redan varit runt och tittat på möjliga små fartyg att chartra, men vi har inte hunnit så långt så att vi kan peka ut ett speciellt namn ännu. Chanserna att få igång ett nytt rederi bedömer vi som fifty-fifty, säger Mogens Worre Sörensen.

Lasse Olsson
lasse.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".