Elledningar grävs ner.
Skåne

Ledningar under mark ger färre avbrott

Det är exakt fem år sen stormen Gudrun drabbade Skåne. Skulle en liknande storm drabba länet i dag skulle inte alls så många bli strömlösa som då. Massor med kabel har nämligen grävts ner.

Tiotusentals skåningar drabbades av strömavbrott för fem år sedan när stormen, som döptes till Gudrun, drog fram.

– I dag skulle hälften eller färre drabbas om en liknande storm dragit över Skåne, säger Johan Aspegren, som är informationschef på Eon.

Han vågar låta så självsäker eftersom Eon, som då hette Sydkraft, har ägnat de senaste fem åren åt att gräva ner ledningar i de drabbade områdena.

Just nu har turen kommit till ett område norr om Örkelljunga. Där håller ett arbetslag på att ta ner gamla lutledningar.

– Här har de fått vänta länge. Men nu tror jag att de ska slippa strömavbrott. Men fel kan ju alltid uppstå, säger Kjell Andersson, som arbetar med ledningarna.

Eon fick mycket kritik för hur man hanterade de strömlösa kunderna efter stormen Gudrun och många valde att byta elbolag. Bolaget försökte lugna kunderna genom att lova att 2011 skulle ingen ha strömavbrott mer än 24 timmar.

– Jag tror att vi kan leva upp till det nu, säger Johan Aspegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".