Lund

Fler skelett lämnar universitetet

Lunds universitet ber regeringen om lov för att få återlämna skelett av urinvånare till Nya Zeeland. Det gäller tre skelett från maoribefolkningen, som finns i historiska museets samlingar.

De tre skeletten, eller egentligen ett helt skelett av en man, ett delvis komplett skelett av en man och ett kranium av en kvinna, kom i universitetets ägo 1876. Då kom skeletten troligtvis från Canterbury museum i London.

Universitetet har genomfört en undersökning för att klargöra att det inte rör sig om en donation med några särskilda villkor, men några sådana omständigheter har inte upptäckts.

Det är Nya Zeelands nationalmuseum som vill ha skeletten tillbaka. Museet utför ett omfattande arbete med att se till kvarlevor från ursprungsbefolkning, som finns på diverse institutioner runt om i världen, återlämnas till Nya Zeeland.

Lunds universitet behöver regeringens godkännande för att få lov att lämna tillbaka skeletten eftersom de räknas som statlig egendom. Men även om regeringen skulle säga ja så sker inte överlämnandet per automatik. Universitet vill först försäkra sig om att kvarlevorna kommer få ett värdigt mottagande.

Sveriges har tidigare återlämnat kvarlevor till just Nya Zeelands nationalmuseum. Skelett från fem maorier som förvarats på Världskulturmuseet och Naturhistoriska museet i Göteborg överlämnades vid en ceremoni i november 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".