Malmöfestivalen kommer troligen att flytta från Folkets park till Posthusplatsen. Foto: David Rasmusson/SR
Malmöfestivalen

Malmöfestivalen lämnar parken

Malmöfestivalen kan komma att flytta från Folkets park efter bara ett år. Istället blir troligen Posthusplatsen, mittemot Hjälmarekajen, festivalens nya hemvist.

– Flytten till Posthusplatsen kommer att innebära att vi får ett mer kompakt festivalområde som blir lättare att kontrollera på så sätt att vi ska bygga mindre och får en mindre yta att övervaka, säger Malmöfestivalens projektledare Karin Karlsson.

 Varför just Posthusplatsen?

 – Dels eftersom utvärderingar visar att Malmöborna vill ha en festival närmre havet och en festival som är mer kompakt och dels eftersom det är en väldigt fin plats. Det är en plats som Malmö stad satsar på, speciellt eftersom Citytunneln snart är på plats. Dessutom är det färre människor som bor i det området och färre som då störs av ljud från konserter.

 Efter flera år i Slottsparken så flyttade Malmöfestivalen 2009 till Folkets park. Syftet var att spara pengar genom att använda av de befintliga scenerna på området. Och festivalen blev något billigare jämfört med 2008 , men drog ändå över budgeten med 2,4 miljoner kronor. 

– Vi klarar till exempel inte vår ekonomi när det gäller att ha både Folkets park och staden. Ytan blir för stor och kostar mycket att bevaka och mycket att bygga upp.

I år har man en något magrare budget, men i och med att man väljer ett mindre festivalområde så hoppas Karin Karlsson att man ska kunna spara pengar utan att det ska påverka festivalens innehåll och hon hoppas att Posthusplatsen ska bli Malmöfestivalens hemvist för flera år framöver.

– Jag tror att det här är ett mer realistiskt geografiskt område för festivalen med de ekonomiska resurser som vi har idag. De är ganska begränsade med tanke på att vi gör en av nordens största stadsfestivaler

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".