Stormfälld skog efter Gudrun. Foto: Bosse Johansson/SR Kristianstad
Örkelljunga

Gudrun tog Christers skog

När stormen Gudrun drog in över Skåne för fem år sen var Christer Olsson på gården Stenshagen utanför Skånes Värsjö en av dem som drabbades hårt. Skogen blåste ner och blockerade vägarna. Både strömmen och telefonen var utslagna i nära tre veckor.

När de akuta problemen var undanröjda så började ett långt och mödosamt uppröjningsarbete.

– Det tog till någon gång i oktober 2005 innan jag hade fått ordning och hade tagit hand om det virke som blåst omkull, säger Christer Olsson.

Men det var inte slut med problemen i och med det. I januari 2007 kom stormen Per. Eftersom så mycket skog fallit när Gudrun härjade så var det inte lika stora skador efter Per. Men stormen ställde ändå till nya problem.

Christer Olsson hade försäkringar som täckte en del av skadorna och fick statligt stöd som täckte en del. Men det var känslomässigt jobbigt när skogen som han gått och vårdat år efter år plötsligt var borta. I dag har naturen i alla fall börjat återhämta sig.

– Här växer blandskog och sly på hyggena, säger han. Nu ska jag plantera ny skog på de större ytorna i år.

Många grannar har redan planterat ny skog, och på många håll växer det halvmeterhöga träd i dag. Men landskapet är fortfarande helt annorlunda än det var innan Gudrun.

– Där skogen stod tät förr där är stora öppna luckor i dag, säger Christer Olsson. Det blir en helt annan vy än det var tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".