Helsingborgs stadsteater/SVT-SR Bild
Helsingborg

Stadsteatern drar ner

På tisdag kommer närmare 20 anställda på Helsingborgs stadsteater att få reda på att de måste sluta. Enligt vad P4 Radio Malmöhus erfar så väljer teaterns nye chef Karl Dunér att minska personalen med mer än en fjärdedel.

Det är ett dråpslag som drabbar ytterligare en teater i en svårt pressad bransch.

Det blir hårdare nedskärningar än de flesta kunnat ana. Runt 20 personer kommer att tvingas lämna teatern, enligt vad Sveriges Radio erfar. Däremot är ett flertal av dessa anställda på deltid. Hela marknadsavdelningen inklusive biljettförsäljningen med 8 anställda kommer enligt uppgift att försvinna. Istället ska det arbetet samordnas med Dunkers kulturhus.

Men det blir även uppsägningar av tekniker, sufflörer, inom mask och kostymavdelningarna och på snickeriet. Även andra anställda kommer drabbas. Däremot kommer inga skådespelare att sägas upp.

Tanken är att den nya organisationen ska minska teaterns kostnader med runt 2.5 miljoner på årsbasis. Men poängen med uppsägningarna är också att frigöra mer pengar, flera miljoner, för att kunna göra fler uppsättningar. Enligt Karl Dunérs planer ska Helsingborgs stadsteater göra mellan åtta och tolv iscensättningar per år. Det är nästan en fördubbling mot idag.

Teaterchef Karl Dunér vill inte kommentera hur många som kommer att sägas upp innan personalen informerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".