Delar av vargflocken i fredags. Foto: Suzanne Simonsson/Skånes Djurpark
Skåne

Djurpark sköt hela sin vargflock

I dag står varghägnet i Skånes djurpark i Höör tomt. Personalen har tvingats skjuta alla 12 vargar sedan några av dem lyckats smita.

– Jag är förvånad att de visar sådan styrka som de här, säger djurförman Johan Lindström.

Var det nödvändigt att skjuta alla 12?

– Ja, det var det. Under de omständigheterna som rådde här och när vi vägde samman sakerna fanns det inget annat att göra.

Här vid ett av hålen är det full av blod från vargarna när de tog sig ut, varför ville de ut?

– Vi närmar oss en parning nu här i februari, mars. Antingen är det så att de två inte fick vara med i gruppen längre, eller så ville de inte. De hade kanske gett sig på alfaparet. Vi vet inte vad som har utlös det här. Det är fruktansvärt tungt och en stor förlust för djurparken.

Det började i torsdag då två ovanligt stora varghannar lyckades gnaga sönder och slita upp ett hål i staketet och rymma. Personalen lyckades driva tillbaks dem, men i går rymde fyra vargar och djurparken fick utrymmas.

Eftersom det blåste kraftigt och personalen inte kom närmre än 50 meter gick det inte att söva vargarna.

– Vår bedömning är att vargarna i sig inte var särskilt farliga för besökarna, men det är en farlig situation när vi tar fram våra vapen, säger Camilla Jönsson, chef för Skånes Djurpark. 

En av de fem vargar som avlivades visade sig vara flockens ledare, alfatiken. De andra vargarna var upprörda och oroliga och försökte ta sig ut på samma sätt som de sett de andra göra.

– Klockan var nästan fyra på eftermiddagen och det började mörkna. Vi kände att vi inte kunde ta risken att de skulle kunna ta sig ut ur hägnet under natten, utan vi avlivade hela flocken, säger Camilla Jönsson.

Stängslet som vargarna lyckades gnaga sönder är byggt i slutet av 90-talet. Djurparken kommer nu att se över säkerheten.

– Det är ju oerhört starka djur. Vi hoppas att det inte ska hända igen. Självklart ska vi se över staketet, men det är ändå så pass nytt att det här är en helt oväntad händelse för oss, säger Camilla Jönsson. 

– Det är väldigt tragiskt för oss att behöva ta sådana här definitiva beslut på kort tid, säger Camilla Jönsson.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".