Skåne

Skånetrafiken söker nya betalningsvägar

Inom kort lanserar Skånetrafiken möjligheten för resenärer i Malmö att kunna ladda sina Jojo-kort på en rad kiosker och livsmedelsbutiker. Syftet är främst att korta de långa köerna på de få försäljningsställena som finns i Malmö, när busschaufförer i Malmö inte får ta emot kontant laddning.

De kedjor som kan komma att bli återförsäljare av Skånetrafikens kort Jojo-kort, i Malmö, är just nu 7-eleven, Pressbyrån och Coop.

Men ännu är inte några avtal påskrivna. Förhoppningen är att alla avtal är klara inom någon vecka för att kunna starta sin försäljning senast under mars månad.

Men enligt Skånetrafikens Ulrika Mebius tittar Skånetrafiken även på lösningar som gör att vi som resenärer inte alls behöver stå i någon kö.

– Vi tittar på en internetlösning, förhoppningen är att de som åker stadsbuss i Malmö får pröva det under första kvartalet i år. Sen laserar vi det för alla, säger Ulrika Mebius.

Men det har inte bara varit långa köer som retat resenärerna. Det har klagats på att tekniken med de nya korten varit för svår att förstå. En kvinna vi träffar vid en Jojo-automat när hon ska köpa biljett till tåget.

– Alltså jag får det inte att funka, den säger att den inte kan läsa kortet, nu får jag inte rätt på det, så jag har inte riktigt tid att prata med dig.

Men att höra sådant tror Ulrika Mebius på Skånetrafiken snart är ett minne blott.

– Vi har lite barnsjukdomar, det är ju ett helt nytt system, men jag tror det är ett inlärningsproblem och inga större saker, folk lär sig, avslutar Ulrika Mebius.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".