1 av 2
2 av 2
Skåne

Dubbelmördaren Ulf Olsson död

Ulf Olsson, som dömts för mordet 1989 på en tioårig flicka i Hörby och en 26-årig kvinna från Malmö är död. Han hittades tidigt i morse på den rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

Läs även:


– Polisen kallades till rättspsykiatriska kliniken klockan 7 i morse och då visade det sig att personalen hade hittat Olsson livlös vi 06.15-tiden. Han har alltså tagit sitt eget liv. Vår bedömning nu är att det inte finns några som helst tvivel om det, säger Börje Öhman, som är informationschef vid polisen i Västernorrland.

Ulf Olsson dömdes 2005 för människorov, grov våldtäkt och mord på tioåriga Helén, och dessutom mord på en 26-årig kvinna.

Brotten begicks 1989. Men Ulf Olsson hävdade hela tiden att han var oskyldig till brotten och överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen där han nekades prövningstillstånd.

Sedan 2005 vårdades han på Rättspsykiatriska avdelningen i Sundsvall. Göran Fransson är överläkare där:

– För oss inom psykiatrin är ett självmord det yttersta misslyckandet. Det är fruktansvärt när det händer en sådan här sak, säger han.

Hur vanligt är det att patienter tar livet av sig på avdelningen?

– De senaste 15 åren har det skett vid fyra tillfällen. Man ska också ha klart för sig att det är kanske de mest självmordsbenägna och utagerande patienterna vi har i samhället som hamnar på kliniker av den här tyngden.

Göran Fransson kan i dag inte uttala sig om det fanns några indikationer på att Ulf Olsson ville ta sitt liv. Han kan heller inte svara på hur han kunde begå självmord inne på sjukhusets avdelning, men det här ska nu utredas, säger han.

– Vi skickar en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria, vi gör en egen internutredning och en riskanalys för att se om vi kan förändra rutinerna kring tillsyn och övervakning. Om det sker ett misslyckande ska man ju försöka lära sig av det, säger han.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".