Gallrade böcker från Malmö stadsbibliotek ska nu säljas och inte slängas. Foto: Johanna Hellström/SR
Malmö

Bibliotek öppnar bokhandel

Från och med i dag kan man inte bara låna böcker på Malmö stadsbibliotek utan man kan också köpa böcker som inte längre duger till utlåning.

Att man gör det beror mycket på att det varit en mycket kraftig kritik mot att man tidigare slängt böckerna i återvinningen.

– Ja, det kan man säga. Jag har jobbat här i tre och ett halvt år och är själv förvånad över att vi inte har sålt böcker. Det är något man gjort på andra bibliotek, säger Lena Malmquist, enhetschef på biblioteket

Trycket blev för hårt. Mängder av Malmöbor har under lång tid varit kritiska till att böcker som sorteras ut från bibliotekets hyllor gått till återvinning. Kastats helt enkelt. Protesterna kulminerad i höstas och från och med i dag kan man alltså köpa böcker från hyllor vid entrén.

Det är stora mängder böcker som hanteras på stadsbiblioteket. Upp till 200 böcker per dag sorteras ut - varje år köps omkring 40 000 exemplar in.

– Vi har en mycket större bokhantering än på mindre bibliotek. Det har kostat mycket. Men nu försöker vi göra detta så effektivt som möjligt så att vi kan erbjuda Malmöborna detta, säger Lena Malmquist.

På hyllorna där det står till försäljning fanns i dag några hundra böcker av olika slag – allt från fakta till romaner. Hélena Bogazzi står med en bok om Malaysia i handen:

– Jag älskar böcker och köper mycket begagnat. Förr lånade jag, men det gör jag inte längre, säger Hélena Bogazzi.

– Jag tycker om det gamla och gillar återvinning.

Johanna Hellström
johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".