Det fanns kända hot mot ägaren av den stängda nattklubben. Foto: Janne Wislander/SR
Malmö

Klubbägare hotad före sprängning

Polisen i Malmö kände till att det fanns hot mot ägarna till Buddha Lounge vars entré sprängdes sönder i natt.

Läs även:

Den kraftiga sprängladdningen förstörde entrén till Buddha Lounge, på Djäknegatan i Malmö. Ingen skadades, men förutom entrén krossades flera fönsterrutor, även på andra sidan gatan. 

– Hade någon befunnit sig i närheten är det stor risk att de hade skadats, eller till och med fått sätta livet till, säger JB Cederholm, spaningsledare på länskriminalen i Malmö. 

Enligt polisen finns det en hotbild mot det man kallar ”ägarstrukturerna” på restaurangen. Polisen vill dock inte säga vilken typ av hot det rör sig om eller vad bakgrunden är. Rester av sprängladdningen har hittats och vittnen som hörde smällen vid tre-tiden har förhörts. Än så länge har polisen inte fått kontakt med någon som sett något.

Sedan en tid är krogen stängd på grund av konkurs. I slutet av förra året förlorade den sitt serveringstillstånd. Kommunen hade anmärkningar på dålig ordning och nykterhet och på obetalda skatter. 

Enligt spaningsledare JB Cederholm verkar antalet utpressningar mot näringsidkare i Malmö ha ökat, särskilt det senaste året. Näringsidkarna får besök av personer som under hot om våld kräver skyddspengar. Om näringsidkaren inte ställer upp, kan det sluta med en sprängning som den mot Buddha Lounge.

– Jag tycker att man ser en sådan utveckling och speciellt kanske det senaste året, säger JB Cederholm. 

Men ni kan inte säga idag om sprängningen mot Buddha Lounge var den typen av hot? 

– Nej, det vet vi inte än, säger JB Cederholm. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista