Flygplatsen är osvensk. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Sturup

Flygplatsen har för osvenskt namn

Malmö Airport har JO-anmälts för att ha ett för osvenskt namn. Ett nätverk som kallar sig språkförsvaret har anmält alla flygplatser som har airport i sitt huvudnamn.

– Vi tycker det är helt onödigt att vi har engelska namn på flygplatser i Sverige. Det är ju uppenbart att det är en flygplats det handlar om. Det är ju inga problem att en svensk flygplats har ett namn på svenska precis som utländska flygplatser har på sina språk, säger anmälaren Fredrik Wennström.

Förra året fick Sverige sin första språklag som säger att staten och kommunerna har ett extra stort ansvar för att vårda det svenska språket. Lagen säger att det svenska språket i offentliga sammanhang ska vara vårdat, enkelt och begripligt.

Något som nätverket Språkförsvaret inte anser att Luftfartsverket gör när de döpt om alla sina flygplatser till airport istället för flygplats. Det heter till exempel Malmö airport och Bromma airport.

Även kommunägda flygplatser skulle beröras vid en fällande dom. Det eftersom även många kommunala flygplatser tagit  airport i sitt huvudnamn. Där finns Kristianstad airport och Smaland airport som exempel.

Att det skulle vara dålig språkvård med airport istället för flygplats anser inte Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö airport.

– Det finns en poäng i att vårda det svenska språket, men också en poäng i att nyttja internationellt vedertagna ord, där det passar.

På den svenska språknämnden säger man sig i princip hålla med anmälarna om att airport inte hör hemma i huvudnamnet på en svensk flygplats.

Men nämnden anser att det finns större språkproblem att fokusera på. Exempelvis att grundutbildningar på universiteten ibland hålls på engelska. Det är betydligt mer utestängande mot den som inte kan engelska än att man kallar flygplats för airport, tycker nämnden.

Vid en fällande dom är det troligt att man måste byta namn på flygplatserna.

– Det är ingen bra idé. Det tror jag bara skulle vara förvirrande om jag ska vara ärlig.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista