Lodjur Foto: Gunnar Örtnäs/SVT Bild
Osby

Unge ger hopp om lodjursstammen

Lodjursstammen ökar i Skåne. Det visar den inventering som länsstyrelsen gjort i helgen.

Länsstyrelsen har med hjälp från ett antal älgskötselområden inventerat skogar i norra Skåne. Omkring 150 personer hjälptes åt med att söka efter lodjursspår.

När de hittar spår följer de inte efter djuren utan spårar i stället bakåt. Genom att spåra lodjuren bakåt riskerar de inte att skrämma djuren och de kan dessutom hitta spillning.

Spillningen skickas på DNA-analys och på så sätt kan olika individer skiljas från varandra.

Länsstyrelserna i olika län ser dessutom till att göra lodjursinventeringen under samma dag. På så sätt undviker de att samma djur räknas flera gånger.

– Vi hittade spår av en hona och en unge, bland annat. Och det är glädjande, säger Nils Carlssons, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Det var i samband med bakspårningen som Nils Carlsson upptäckte att de inte bara stött på vuxna lodjur utan även en unge. Att de hittat ungar är oerhört viktigt för att den skånska lodjurstammen ska leva vidare.

– Förra året upptäckte vi den första föryngringen i modern tid i södra Sverige och nu har vi en föryngring i år med, säger Nils Carlsson.

Lars Angantyr
lars.angantyr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista