Heléne Dahl Fransson
Skåne

Sjukvården långsam att erkänna fel

Den skånska sjukvården är enligt socialstyrelsen för långsamma att anmäla sina egna brister och fel enligt Lex Maria. De sena anmälningarna det gör att samma misstag riskerar att inträffa igen enligt Socialstyrelsen.

– Det är givetvis inte bra, eftersom det försenar Socialstyrelsens utredning, och därmed kommer informationen om risker inom vården ut senare, säger Heléne Dahl Fransson, enhetschef på Socialstyrelsen, tillsynsregion syd.

När en patient drabbats av eller riskerat att drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom i vården ska händelsen anmälas till Socialstyrelsen enligt Lex Maria - och det inom två månader.

Men siffror från mars 2006 till maj 2009 visar att bara drygt var femte anmälan i Skåne gjordes i tid. Nästan lika många kom in mellan ett halvår och ett år efter händelsen. Nu tycker Heléne Dahl Fransson att man kan se en förbättring, efter att Socialstyrelsen legat på vården och skärpt tonen.

– När ärendena kommer in senare än två månader uttalar vi kritik i besluten. Är ärendena dessutom äldre än fyra månader överväger vi att öppna ett nytt ärende, där vi begär att man ska förklara varför man inte kommit in med anmälan i rätt tid, säger Heléne Dahl Fransson.

Enligt Ingrid Mattiasson, chefläkare på Skånes universitetssjukhus, beror de sena Lex Maria- anmälningar  oftast på att man velat skicka in kompletta utredningar, och att det tagit tid, men nu har man ändrat sitt arbetssätt.

– I dag anmäler vi, även om vi inte har en fullständig utredning, och skriver att vi kommer att komplettera i efterhand, säger Ingrid Mattiasson, chefläkare på Skånes universitetssjukhus.

Hon förstår att Socialstyrelsen vill ha in anmälningarna så snabbt som möjligt för att kunna bedöma om man ska gå ut i verksamheterna och träffa de berörda.

– Vi ser oerhört positivt på att Socialstyrelsen i allt större utsträckning gör på det sättet, och det vill vi självklart medverka till, säger Ingrid Mattiasson.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Anmälningar mellan mars 2006-maj 2009

Inom två månader: 22 %

Inom 2-6 månader: 40 %

Inom 6-12 månader: 19 %

Efter 12 månader: 7 %

Ospecificerad tidpunkt: 11 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista