Skåne

Regionen missnöjd med Carema

Uppdaterad 17:47
Region Skåne kommer nu att ha fördjupade samtal med vårdföretaget Carema om de akuta hembesöken i Skåne. Anledningen är att företaget på nytt upprepade gånger låtit skåningar vänta alltför länge på att få anhörigas dödsfall konstaterade.

– Det har inte varit bra, och därför kommer vi att ta upp med Carema att vi långtifrån är nöjda med det sätt de lever upp till avtalet, säger Henrik Hammar (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Enligt Henrik Hammar måste Carema leva upp till avtalet både vad det gäller hembesök till äldre medan de lever och utfärdandet av dödsintyg.

De senaste veckorna har flera fördröjda hembesök blivit kända. Bland annat fick en hustru i Höganäs i mitten av december vänta åtta timmar efter att hennes man fallit död ner på yttertrappan. På julafton dog en 90-årig kvinna i sitt hem i Malmö, och först efter elva timmar kom läkaren från Carema och dödförklarade henne. Det senaste exemplet är från trettondagen, då en 82-årig man hittades död av sin familj hemma i Lomma. Då tog det återigen över åtta timmar innan läkaren kom.

Men problemen är inte nya. Redan i april slog polisen i Skåne larm om att det tog alldeles för lång tid innan Carema kom för att konstatera dödsfall i hemmen. De långa väntetiderna är ett brott mot avtalet, där det står att 80 procent av besöken ska göras inom fyra timmar och samtliga inom åtta. Ändå är Henrik Hammars tålamod med Carema inte slut.

– Nej, men vi ska se till att vi följer avtalet och ställer krav på Carema att de faktiskt får plocka fram och utföra de saker som de har utlovat enligt avtalet, säger han.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".