1 av 2
2 av 2

Vellinge skriver avtal om flyktingbarn

Kommunstyrelsen i Vellinge kommun beslutade under tisdagskvällen att man ska skriva ett avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige.

Ambitionen är avtalet ska tecknas så fort som möjligt. Och kommunen ska ta emot 5–8 barn, enligt kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M).

Tidigare rapportering:


– Vi har haft ett möte med kommunstyrelsen, som fattat ett principbeslut som innebär att vi ska ta emot ensamkommande flyktingbarn, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Vad innebär beslutet?

– Det innebär att man ska förbereda nu så att vi kan ta emot de barn som migrationsverket anvisar. Vi har också sagt i beslutet att vi har en ambitionsnivå på fem till åtta barn.

Det var i december förra året som protesterna mot att ta emot ensamkommande flyktingbarn i Vellinge, fick den moderata partiledningen att reagera och migrationsminister Tobias Billström att gå ut och säga att kommunerna måste ta sitt ansvar. Något som till slut fick Vellinge kommun att utreda frågan närmare.

– Det har ju då inneburit att även om vi ännu är kritiska till mycket utav svensk migrations- och integrationspolitik så måste ju vi liksom alla andra inse att den här akuta situationen måste lösas, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Det ligger nu på socialförvaltningens bord i Vellinge att ordna förutsättningarna för att ta emot mellan fem till åtta ensamkommande flyktingbarn. Och man har även beslutat att stärka jakten på familjehem eftersom informationen på kommunens hemsida inte räckt. Än så länge har bara två familjer visat intresse. Något som förvånar kommunstyrelseordföranden Lars-Ingvar Ljungman:

– Jo, därför att när debattens vågor svallade som häftigast då var det ju en hel del som uttryckte önskemål om att vi faktiskt skulle teckna avtal och att vi skulle ta emot ensamkommande flyktingbarn. Jag menar den här verksamheten bygger ju ändå i någon mening på att man ställer upp från invånarnas sida, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".