Skåne

Skånetrafiken överklagar kameranej

Uppdaterad 15:21
Skånetrafiken överklagar Länsstyrelsens beslut att inte tillåta att man filmar resenärerna ombord på Öresundstågen. Man menar att behovet att filma är större än passagerarnas integritet.

Skånetrafiken vill övervaka för att öka säkerheten för personal och resenärer, då man sett att antalet incidenter minskar ombord på statsbussarna ibland annat Malmö, sedan man installerat kamerautrustning

Länsstyrelsen avslog ansökan med bland annat motivering att den personliga integriteten skulle kränkas under så lång tid för den som exempelvis åker mellan Göteborg och Malmö.

Men Skånetrafiken menar att det ju inte är någon som tittar på filmerna, förutom polisen om något skulle inträffa ombord. Och det är framförallt i ett avskräckande syfte man vill ha kameraövervakningen.

På den danska sidan har redan Öresundstågen tillstånd att filma resenärerna. Men man kommer inte att använda dem om man inte får något tillstånd i Sverige.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".