Spruta med vaccin. Arkivbild. Foto: Susanne Fatah/SR
Skåne

Dags för andra vaccinsprutan för barn

Intresset för att vaccinera sina barn en andra gång mot svininfluensan verkar stort. Trots att i princip inga fall av influensan anmälts de senaste veckorna verkar skåningarna fullfölja vaccineringen.

Inne på vårdcentralen trängs mammor, pappor och barn. Overaller ligger i prydliga höga. Små vattenpölar har bildats sedan snö som alla släpat in smält. Marie Norlin och hennes dotter sitter och väntar på sin tur. Men det var inte självklart att ta den andra sprutan.

- Jag funderade lite idag men samtidigt tänkte jag vi har ju tagit första. Den kan ju komma tillbaka. Det är väl säkrats att ta den nu när man har tagit den första, Marie Norlin.

Enligt smittskyddsläkaren Hans-Bertil Hansson har i princip inga fall av svininfluensan rapporterats in under dom senaste veckorna i Skåne. På regionen väntar man med spänning på om den nya influensan ska komma tillbaka. 70 procent av skåningarna har tagit sprutan och det kan innebära att en ny våg av sjukdomen inte alls kommer in.

På Brahehälsan i Löberöd hade man, som på alla andra vårdcentralen i Skåne, en hektisk höst. Telefonerna gick varma, alla hade frågor kring den nya influensan.

- Nästan alla patienter som kom avslutade besöket med frågor kring influensan. Så är det inte längre, säger familjeläkare Staffan Olsson.

Den strida strömmen av barn och föräldrar börjar avta i väntrummet. Under hela veckan kommer dom yngsta barnen erbjudas vaccin en andra omgång. Och de som vaccinerats en gång verkar komma tillbaka.

- Vi upplever intresset lika stort nu som vid första vaccineringstillfället. De flera kommer även för en andra vaccination, säger Staffan Olsson.

Nästa vecka börjar skolbarn upp till 13 år att få sin andra spruta. Vaccineringen sker på skolorna runt om i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista