På Posthusplatsen blir det Malmöfestival. Foto: David Rasmusson/SR
Malmö

Ja till flytt av Malmöfestivalen

Kommunstyrelsen sade på onsdagen ja till förslaget att flytta Malmöfestivalen från Folkets park till Posthusplatsen vid inre hamnen. Kommunen skjuter även till 1,5 miljoner kronor i budgeten för att göra festivalen mer miljöcertifierad.

– Det blev dyrare för oss än vi trodde med Folkets park. Det blev dyrare med det här ganska långa stråket från Raoul Wallenbergs park upp till Folkets park, framförallt kostade bevakningen av det här stora området pengar. Vi tidigarelägger nu planerna på att flytta festivalen till det mindre området vid Posthusplatsen, säger kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu.

Flytten är alltså framförallt ekonomiskt motiverad. Malmö-festivalen har de senast åren spräckt sin budget, ifjol med 2,4 miljoner kronor. Enligt Ilmar Reepalu beror det här delvis på höjda artistgager. När artister de senaste åren har haft svår att sälja skivor på grund av nerladdning på nätet så har man istället tagit bättre betalt för att uppträda. Dessutom har det blivit dyrare att hyra själva scenerna.

– Det här är något jag tror vi får leva med. Både att artisterna och scenerna troligtvis kommer att vara dyrare. Därför minskar vi antalet scener men vi försöker använda dem på ett mer effektivt sätt, säger Ilmar Reepalu.

Den borgerliga oppositionen har inget emot flytten till Posthusplatsen, men oppositionsrådet, moderaten Anja Sonesson vill se en utvärdering av festivalen.

– Vi lade ifjol en gemensam motion om att göra en extern utvärdering av hela festivalen. Vi ville att man bland annat skulle titta på hur många dagar festivalen ska pågå och när under sommaren den ska ligga. Vi ville ha svar på rätt så många frågor innan vi gav fortsatt genuint stöd till festivalen. Tyvärr fick vi avslag på motionen, säger Anja Sonesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".