Buhres Fisk är i lågor. Foto: Johan Petterson / SR
Kivik

Buhres Fisk i Kivik brinner

Uppdaterad: 08.30
Anrika Buhres Fisk i Kivk brinner. Branden är fullt utvecklad och flera räddningsenheter finns på plats. Vid åttatiden hade räddningstjänsten lyckats slå ner branden.

Larmet om branden kom strax efter klockan 03.00 i natt. Det brann på Buhres Fisk i Kivik. Sju räddningsenheter kallades till platsen.

– Det brinner i ett lager och en kylanläggning som tillhör restaurangen. Själva restaurangdelen brinner inte, med är helt rökfylld, säger Susanne Renard på SOS Alarm.

Vid åttatiden hade räddningstjänsten lyckats slå ner branden. Vinden och kylan har försvårat släckningsarbetet.

– Vi har försökt klara butiken och restaurangen men byggnaderna har byggts till i flera omgångar och vinden har gjort svårt att avgöra var vi ska lägga våra begränsningslinjer, säger Eva Ljungquist, vakthavande brandingenjör på sydöstra Skånes räddningstjänstförbund.

I den gamla delen fanns fyra tomma gasolflaskor, den delen har räddningstjänsten valt att enbart bevaka.

– Till en början var det bara lite rök men sedan stegrades branden, berättar Henrik Kristenson, brandman på räddningsvärnet i Kivik.

Han har sommarjobbat i butiken på Buhres Fisk och tycker det känns sorligt att rökeriet nu brinner.

– Det är ett ställe jag har varit mycket på så det är klart att det känns. Buhres är en stor del av byns identitet, säger han.

Buhres Fisk är ett populärt utflyktsmål och har funnits i Kivik i 25 år. Många samlades under morgonen nere i Kiviks hamn för att se förödelsen som branden skapat.

– Det är en stor chock och det är förfärligt att se, säger Mats Uppvik som bor mittemot den brandhärjade restaurangen.

Han vaknade av att hunden började skälla men förstod inte vad det handlade om och försökte somna om.

– När jag tittade ut på himlen i morse var himlen helt rosafärgad och det rök väldigt nere från hamnen och det var inte den vanliga silhuetten som jag van att se när jag tittar ner över hamnen, fortsätter han.

Ägarna till till Buhres Fisk, Cecilia och Göran Buhre, befann sig på semester på Kanarieöarna när beskedet om att restaurangen brann kom.

– Det blev ett chockartat uppvaknande. Jag har varit i kontakt med dem som släcker branden som uppenbarligen gör så gott de kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".