Skåne

Pengar krävs för privat operation

En kvinna i Skåne vill ha 120 000 kronor i ersättning från Region Skåne för en privat fetmaoperation som gjorts i Göteborg. Kvinnan skriver i ett brev att regionen inte kunde uppfylla vårdgarantin, och därför tvingades hon söka privat.

Kvinnan beskriver sig själv i brevet till Region Skånes jurister som kraftigt överviktig. Efter många års misslyckade försök med att gå ner i vikt fick hon i januari förra året en remiss av sin läkare till sjukhuset i Landskrona, där många fetmaoperationer görs. Men där var kötiden 36 månader, och även på Region Skånes samarbetssjukhus i Småland och Blekinge var det minst ett och ett halvt år till operation.

Kvinnan skriver i brevet att hon befann sig i en psykiskt pressad situation, och hennes enda tanke var att få operationen gjord så fort som möjligt. Därför gjorde hon förra våren en magsäcksoperation på det privata sjukhuset Carlanderska i Göteborg. I dag, åtta månader senare, har hon gått ner 33 kg och återfått livsglädjen.

Eftersom Region Skåne inte kunde erbjuda vård inom vårdgarantins 90 dagar begär kvinnan nu 120 000 kronor. Regionen har ännu inte tagit ställning till begäran, men enligt reglerna kan man inte få ersättning i efterhand. Dessutom finns det inget avtal med Carlanderska, vilket gör att en operation där ändå inte hade godkänts.

– Patienten borde ha haft kontakt med den mottagning som man gått till från början, och har man inte möjlighet där måste man vara beredd att åka någon annanstans i Sverige, säger Pia Landgren, som är ansvarig för regelverk för patienter i Region Skåne.

Hur ser du på patientens möjlighet att få pengarna tillbaka, om man har gjort operationen på eget initiativ?

– Patienten skulle ha haft kontakt med verksamheten och diskuterat detta innan man tog beslut om operation. Annars får man själv betala.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista