Exklusivt boende för 55+

Nu slåss dom stora byggbolagen om 40-talisternas gunst och pengar. För första gången har en stor generation råd att bo exklusivt på äldre dar.
- Målgruppen har ofta ett stort behov av att förändra sitt boende. De stora villorna blir mindre ändamålsenliga när barnen har flyttat ut och de här människorna har också gjort bostadskarriär, de har de ekonomiska möjligheterna att unna sig ett attraktivt och exklusivt boende, säger Carl-Johan Hansson, projektledare på bostadsbolaget JM. I Ljunghusen ska 18 lägenheter står klara i höst. Gemensamma lokaler, stora ytor och inga trösklar är något av det som kännetecknar ett seniorboende. Men smakar det så kostar det. Insatserna ligger på mellan 2 och 4 miljoner kronor. Och intresset för seniorboende är stort, bekräftar de fastighetsbolag som P4 Radio Malmöhus talat med. MKB:s vd Lars Birve säger att MKB planerar för fler seniorboenden framöver. Även HSB och Riksbyggen säger att det kan bli aktuellt och NCC börjar bygga 150 lägenheter vid Vipeholm i Lund om ett år. En del av dem kommer att reserveras åt äldre. I Sverige bor 15 000 personer i boenden för äldre och det är procentuellt sett fler än i USA, där det har framförts kritik emot att äldre bor för sig själva i särskilda hus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".