Skåne

Ökad brottslighet i Skåne 2009

Den totala brottsligheten i Skåne ökade under 2009, det visar Brottsförebyggande Rådet, BRÅ:s preliminäras statistik över anmälda brott som presenterades på torsdagen.

Misshandel, rån, stöld, olaga hot, våld mot tjänsteman, miljöbrott, vapenbrott. Listan över brott som ökade i Skåne i fjol kan göras lång. Enligt BRÅ:s preliminära statistik så anmäldes det i Skåne under 2009 totalt 212 550 brott, en ökning med cirka sex procent jämfört med 2008.

Bland annat är alltså antalet rån, som minskat de senaste åren, på väg upp igen. Flest rån per invånare anmäldes i de centrala delarna av Malmö och minst i Tomelilla kommun. I Landskrona, som var den kommun där det 2008 anmäldes flest rån per innevånare så minskade dock antalet något ifjol.

Ett annat brott som ökat kraftigt är antalet dopningsbrott, från 151 anmälda brott 2008 till 280 ifjol.

Men det finns även positiva tendenser i statistiken . Bland annat har inbrotten minskat något och detsamma gäller skadegörelse, barnpornografi, klotter. När det gäller antalet fall av olovlig körning så rapporteras den lägsta siffran på flera år. Även antalet anmälda våldtäkter var något färre 2009 jämfört med bottennoteringen 2008.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista