Helsingborg

Effektivt arbete slår ner droger

Antalet anmälda narkotikabrott i Helsingborg ökade kraftigt under 2009. Det visar statistik från brottsförebyggande rådet, BRÅ. Enligt polisen beror det här på att deras arbete blivit effektivare.

– Vi bygger vår arbetsmetod på närvaro. Vi hänger inte upp oss på längre ärenden utan vi ska ständigt vara där narkotikan finns. Det ska vara besvärligt att missbruka och sälja narkotika i Helsingborg, säger Jonas Berg, gruppchef för polisens ungdoms- och narkotikagrupp i Helsingborg.

Under flera år har antalet anmälda narkotikabrott i Helsingborg legat på mellan 1 200 och 1 500 per år. Men under 2009 så passerade man för första gången 2000 anmälda brott.

Enligt Jonas Berg så beror ökningen på att polisen börjat hittade rätta formerna för att bekämpa narkotikan.

– Vi har framförallt behövt inhämta kunskap om hur man bekämpar narkotika i krogmiljön. Vi har därför inlett ett utbyte med krogsektionen vid polisen i Stockholm. Det har fungerat väldigt väl tycker vi, säger Jonas Berg.

Förutom narkotikabrotten så har även dopningsbrotten ökat kraftigt. Och det finns ett samband.

– Det finns undersökningar som visar på att så många som 60 procent av de som använder sig av anabola steroider också använder sig av narkotika. l, säger Jonas Berg.

Hur ska ni nu fortsätta arbetet mot narkotika i Helsingborg?

– Vi ska försöka förbättra våra metoder så att vi blir ännu mer effektiva. Framförallt gäller det att knyta ihop den yttre verksamheten med utredningsverksamheten så att vi inte får någon informations- eller tempoförlust när våra ärenden går in i utredningsfasen. Det finns mycket kvar att göra.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".