Sjöbo

Frankrike tar protestillverkningen

Samtliga 70 personer som jobbar med tillverkningen på det protesföretaget Biomets anläggning i Sjöbo har varslats om uppsägning. Tillverkningen ska flyttas till Frankrike.

Biomet är ett globalt tillverkningsföretag med anläggningar i ett 70-tal länder. Företaget tillverkar en mängd olika typer att proteser. I Sjöbo tillverkas höft-, knä-, axel- och armbågsleder.

Nederländska Ivor Sprenger är vice vd i företaget, han befinner sig just nu i Sjöbo. Han säger att man väljer att stänga ner tillverkningen i Sjöbo då man tillverkar alldeles för mycket protesers. Han menar att man i stället klarar att tillverka den mängd som behövs från Sjöbo i den franska fabriken.

Men ett 40 tal personer verkar ändå bli kvar. Man kommer att ha försäljningsavdelningarna i Sverige. Båda fackförbunden, Unionen och IF Metall har avböjt att kommentera varslen.

Vice vd Ivor Sprenger är noga med att påpeka att inget definitivt beslut om nedläggning ännu är taget och några förhandlingar har ännu inte inletts. Men om allt går som företaget tänkt, så har man stängt ner tillverkningen inom tio månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".