Claes Danling, projekteringsledare för Södertunneln. Foto: Bosse Johansson/SR
Helsingborg

Södertunnelbygge i en ny fas

Som ett led i det stora stadsförnyelseprojektet H+ i Helsingborg ska järnvägen söder om centralstationen läggas i en tunnel. Den här veckan går arbetet med att förbereda Södertunnelbygget in i en ny fas.

I höstas gjordes en första markundersökning med så kallad georadar. Nu startar en fördjupad geotekinsk undersökning där det ska borras ett femtiotal hål ner till som mest 35 meters djup längs tunnelsträckningen.

Claes Danling, som är projekteringsledare för Södertunneln, säger att syftet är att lära sig mer om berggrund och jordlager, grundvattennivå och grundvattenflöden samt eventuella föroreningar i marken. Allt för att Södertunneln ska kunna byggas på ett säkert sätt.

Eftersom undersökningarna är omfattande så får man inte resultatet förrän i höst.

– Vi beräknar att vara färdiga med utvärderingen i oktober – november. Sedan fortsätter projekteringsarbetet under 2011, och vi siktar på att börja bygga under 2012, säger Claes Danling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".